Pierniki

Piernicznki

Święta już za kilka dni, Antoni uwielbia „zabawy” w kuchni nie mógł doczekać się prac nad pierniczkami, oczywiście Władysław również pomagał. W tym roku zrobiliśmy zdrowszą wersję, bez użycia mąki pszennej, przepis zmodyfikowany i przetestowany:

  • ok. 0,5 szkl mąki kukurydzianej
  • ok. 0,5 szkl mąki gryczanej
  • ok. 0,5 szkl mąki jaglanej
  • zmielone goździki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • powidła śliwkowe (domowe) mały słoik
  • ok. 0,5 szkl miodu naturalnego
  • ok. 150 g masła klarowanego
  • 3 jajka

Miód, masło, powidła, przyprawy zagotowaliśmy. Jajka lekko „ubiliśmy” dodaliśmy do nich wystygniętą masę, następnie wsypaliśmi wszystkie mąki, porządnie wymiksowaliśmy produkty. Ciasto postało całą noc w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia – wycinanie i pieczenie 180°C przez ok. 15 min.

Upieczone piernicznki poleżały kilka dni, a dziś pozostała dekoracja.

Smacznego  🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s