Piernicznki
Święta już za kilka dni, Antoni uwielbia „zabawy” w kuchni nie mógł doczekać się prac nad pierniczkami, oczywiście Władysław również pomagał. W tym roku zrobiliśmy zdrowszą wersję, bez użycia mąki pszennej, przepis zmodyfikowany i przetestowany:
- ok. 0,5 szkl mąki kukurydzianej
- ok. 0,5 szkl mąki gryczanej
- ok. 0,5 szkl mąki jaglanej
- zmielone goździki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kakao
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- powidła śliwkowe (domowe) mały słoik
- ok. 0,5 szkl miodu naturalnego
- ok. 150 g masła klarowanego
- 3 jajka
Miód, masło, powidła, przyprawy zagotowaliśmy. Jajka lekko „ubiliśmy” dodaliśmy do nich wystygniętą masę, następnie wsypaliśmi wszystkie mąki, porządnie wymiksowaliśmy produkty. Ciasto postało całą noc w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia – wycinanie i pieczenie 180°C przez ok. 15 min.
Upieczone piernicznki poleżały kilka dni, a dziś pozostała dekoracja.
Smacznego 🙂