Mazurek

Przepis na mini lub maxi mazurek

Bardzo fajny przepis, który można wykonać w wersji maxi lub mini.

Wybrałam tą drugą opcję, mazureczki wyglądają i smakują ponoć bardzo 🙂

Składniki na ciasto:

250 g masła,

1 jajko

1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego

ok. 280 g mąki,

120 g cukru

Wszystkie składniki połączyć, wygnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie rozłożyć ciasto na blaszkę i piec ok 30 min w temp 160 st.

Składniki na krem czekoladowy:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 tabliczka mlecznej czekolady

1/2 opakowania serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

dżem porzeczkowy

bakalie do dekoracji

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wraz z cukrem pudrem zmiksować na kremową masę. Wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i mamy gotowy krem.

Wystudzone ciasto pozostawiamy w wersji maxi lub kroimy na mini ciasteczka.

Smarujemy dżemem, nakładamy krem czekoladowy i posypujemy bakaliami.

Tak wyglądają na gotowo:

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s