Przepis na mini lub maxi mazurek
Bardzo fajny przepis, który można wykonać w wersji maxi lub mini.
Wybrałam tą drugą opcję, mazureczki wyglądają i smakują ponoć bardzo 🙂
Składniki na ciasto:
250 g masła,
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
ok. 280 g mąki,
120 g cukru
Wszystkie składniki połączyć, wygnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie rozłożyć ciasto na blaszkę i piec ok 30 min w temp 160 st.
Składniki na krem czekoladowy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 opakowania serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
dżem porzeczkowy
bakalie do dekoracji
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek mascarpone wraz z cukrem pudrem zmiksować na kremową masę. Wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i mamy gotowy krem.
Wystudzone ciasto pozostawiamy w wersji maxi lub kroimy na mini ciasteczka.
Smarujemy dżemem, nakładamy krem czekoladowy i posypujemy bakaliami.
Tak wyglądają na gotowo: