Kulinarny start.
” Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”
Śniadanie wg definicji to posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne.
Od czego zdrowo rozpocząć dzień, aby mieć siły i chęci do działania w ciągu dnia.
Wiele osób zjada tradycyjnie śniadanie, czyli kanapki z wędlinami, serami itp.
A ja polecam dwa sprawdzone przepisy, które są przyjemne, smaczne i nie są to kanapki. 🙂
Wtrącę jeszcze, że na pusty żołądek warto wypić wodę z cytryną, wspomaga produkcję żółci w wątrobie, która to reguluje trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny.
Wodę z cytryną można zastąpić świeżym sokiem z grejpfruta, który jest pogromcą tłuszczu, zabija bakterie i wspomaga odchudzanie.
A teraz przedstawię 2 propozycje zdrowego śniadanka:
1.
Omlet z jajek z bananem i wiórkami kokosowymi.
- 2 jajka
- 1 banan ( dojrzały )
- 1-2 łyżek wiórków kokosowych
- cynamon – szczypta
Jajka ubijam na pianę, dodaję do nich rozkruszonego banana i wiórki całość razem miksuję. Tak przygotowaną masę wrzucam na rozgrzaną patelnię z rozpusczoną prędzej minimalną ilością masła klarowanego. Czekam aż masa się przyrumieni i przekręcam na drugą stronę. Danie jest gotowe gdy placuszek się nie rozkleja 🙂 – na koniec posypać cynamonem.
Jajka – mają dużo cennych właściwości które korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i stanowią cenne uzupełnienie diety odchudzającej.
Jajo na śniadanie = spalanie tłuszczyku + brak chęci na podjadanie.
Banany – zawierają naturalne cukry sacharozę, fruktozę, glukozę i dużo błonnika. Co sprawia, że omlet jest słodki. Są bogatym źródłem potasu, żelaza, witamin z grupy B. Te żółte owoce dodają dużo pozytywnej energii.
Wiórki kokosowe – poprawiają pracę kosmków jelitowych.
Cynamon – przyspiesza przemianę materii, reguluje proces trawienia, wpływa korzystnie na pracę nerek.
2.
Owsianka to moja kolejna propozycja.
Wiele osób nie lubi płatków owsianych. Należy się do nich przekonać, bo potrafią być smaczne. Moja owsiankę przygotowuje sobie już wieczorem, zalewam 3 łyżki płatków owsianych gorącą wodą, posypuje cynamonem. Rano płatki są miękkie i można je połączyć z owocami, świetne są banany które osłodzą nam danie. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym, mlekiem, śliwkami suszonymi czy orzechami. Taka dawka energii pozytywnie wpłynie na cały dzień.
Płatki owsiane – bogactwo białka, aminokwasów, błonnika. Nasycacają żołądek, co z kolei ogranicza sięganie po „niezdrowe”przegryzki. Pozytywnie wpływają na sprawność fizyczną i psychiczną.
Śliwki suszone – regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami. Śliwki są polecane zwłaszcza kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu 🙂
Orzechy – jako ciekawostka: ostatnie badania wykazały, że osoby, które wprowadziły do swojej diety orzechy, ważą mniej niż osoby, które zjadają orzechy bardzo rzadko.
Smacznych śniadań !