Kokos owoc palmy kokosowej, zawierający dużo tłuszczu, ale tego zdrowego. Co za tym idzie ? A to, że błyskawicznie dostarcza energii, przyspieszając tym samym procesy metaboliczne. Kokos ma dość fajny smak, możemy go odnaleźć w oleju, mleczku, wiórkach. Warto wykorzystywać olej kokosowy w codziennym gotowaniu, przyrządzaniu potraw – zastępować inne tłuszcze właśnie tym kokosowym.
W połączeniu z przyprawami znakomicie sprawdzi się jako sos do sałatek.
Poza kuchnią olejek świetnie sprawdza się jako preparat kosmetyczny. Łącząc go z solą gruboziarnistą – zrobimy świetny peeling ciała, dodając do wody w trakcie kąpieli nawilżymy skórę, można potraktować go jako balsam pielęgnując ciało, twarz.
Smakoszom kokosa polecam kawę z mleczkiem, idealne rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy. Dobrze sprawdza się jako dodatek do deserów czy koktajli np. do zmiksowanego mango dodajemy mocno schłodzone mleczko kokosowe + sok z limonki i mamy gotowy deser 🙂
Woda kokosowa to najlepszy izotonik, całkowicie naturalna, źródło potasu, zawiera mało węglowodanów, niemal całkowicie beztłuszczowa, antyalergiczna i dobrze wpływa na kondycję naszej skóry.
Na zbliżające się lato kokos jest idealny w każdej postaci 🙂