Kutia

Tylko o niej

Kutia jest jedną z 12 tradycyjnych potraw na liście wigilijnej wieczerzy. Danie wywodzi się z kuchni Ukraińskiej, w Polsce spotykana na wschodzie w rejonach Białostocczyzny. Dawniej przysmak spożywano na znak zgody. Kutia jest symbolem dobrych plonów, ma również zapewnić dostatek na kolejny rok. 🙂

Prawdziwa kutia przyrządzana jest z pszenicy, ale można zastąpić ją kaszą.

Poniżej 2 przepisy

1

#1

Składniki:

– 1 szklanka ziaren pszenicy
– 1 szklanka maku
– 4 łyżki miodu
– 5 dag rodzynek
– 5 dag migdałów
– 5 dag fig
– 5 dag suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Kutię zacznij przygotowywać na dzień przed wigilią.
Oczyść pszenicę, zalej ją wrząca wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez ok. 3 godziny.
Opłucz mak, sparz, odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, figi i śliwki, migdały. Wszystko razem wymieszaj, włóż do lodówki i danie gotowe.

Klasyczną wersję można zastąpić:

kutia-4
#2
Składniki:
– pęczak (ugotowany, szklanka)
– mak (szklanka)
– daktyle garść
– figi (garść)
– rodzynki (garść)
– morele (kilka)
– orzechy (laskowe, włoskie, migdały)
– syrop daktylowy
– wegańskie mleczko
– sok z cytryny
Pęczak przepłucz na sicie, wrzuć na wrzątek (2 szklanki wody) i zagotuj. W osobnym garnuszku przepłucz mak, następnie ugotuj w 1 szklance wody. Po 15-20 minutach odlej wodę, dodaj mleko ryżowe (lub wodę) i zmiksuj mak. Orzechy, suszone owoce posiekaj,  połącz z pęczakiem i makiem, dodaj sok z cytryny. Całość schłodzić w lodówce. 
Kutia jest smaczniejsza następnego dnia. 🙂

Życzę spokojnych Świąt !

Dodaj komentarz