Tylko o niej
Kutia jest jedną z 12 tradycyjnych potraw na liście wigilijnej wieczerzy. Danie wywodzi się z kuchni Ukraińskiej, w Polsce spotykana na wschodzie w rejonach Białostocczyzny. Dawniej przysmak spożywano na znak zgody. Kutia jest symbolem dobrych plonów, ma również zapewnić dostatek na kolejny rok. 🙂
Prawdziwa kutia przyrządzana jest z pszenicy, ale można zastąpić ją kaszą.
Poniżej 2 przepisy
#1
Składniki:
– 1 szklanka ziaren pszenicy
– 1 szklanka maku
– 4 łyżki miodu
– 5 dag rodzynek
– 5 dag migdałów
– 5 dag fig
– 5 dag suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
Kutię zacznij przygotowywać na dzień przed wigilią.
Oczyść pszenicę, zalej ją wrząca wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez ok. 3 godziny.
Opłucz mak, sparz, odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, figi i śliwki, migdały. Wszystko razem wymieszaj, włóż do lodówki i danie gotowe.
Klasyczną wersję można zastąpić:
– wegańskie mleczko
Życzę spokojnych Świąt !