Co nam szkodzi
Mykotoksyny gr. „mycos” – grzyb, łac. „toxicum” – trucizna – szkodliwe substancje wytwarzane przez niektóre grzyby – pleśnie. Powodują zatrucia (także śmiertelne), alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, nerwowego, pokarmowego, autoimmunologiczne. Zaburzają metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów. Jedną z bardziej znanych i przebadanych trucizn jest aflatoksyna, wytwarzana jest przez pleśń Aspergillus Flavus – pasożyt, niszczący zdrowie ludzkie. Najczęściej spotykana jest w zbożach, orzeszkach ziemnych, mleku, migdałach, przyprawach, suszonych owocach. Aflatoksyna jest rakotwórczą pleśnią, która atakuje najczęściej wątrobę, nerki, trzustkę, śledzionę. Grzyby pleśniowe są wszechobecne w środowisku, jednak do zatrucia mykotoksynami dochodzi zazwyczaj po zjedzeniu skażonej żywności. Problem mykotoksyn od wielu lat pozostaje przedmiotem badań naukowych.
Profilaktyczna obrona przed mykotoksynami:
- nie wolno spożywać zgniłych owoców – mała „pleśń”zatruwa cały owoc, także jej usunięcie nic nie pomoże, owoc należy wyrzucić
- nie wolno spożywać jogurtów i innych produktów, na wierzchu których pojawiły się oznaki pleśni,
- produkty spożywcze trzeba przechowywać w lodówce,
- pamiętajmy o zasadach higieny (czyste ręce, naczynia itp)
25 % społeczeństwa nie jest w stanie wytworzyć odpowiednich przeciwciał do obrony przed pleśniami, objawy występujące przy zatruciu to m.in:
- problemy z koncentracją,
- zmęczenie, osłabienie, złe samopoczucie,
- skurcze mięśni, bóle, bóle stawów, bóle, zawroty głowy,
- problemy z zatokami, kaszel, duszności, zadyszki,
- bóle brzucha, nudności, biegunka, zmiany apetytu,
- metaliczny smak w ustach,
- nadmierny przyrost masy ciała pomimo wystarczającego wysiłku lub trudności z chudnięciem.
Mała ilość pleśni nie spowoduje poważnych konsekwencji zdrowotnych, zazwyczaj kończy się niestrawnością i bólami brzucha. W przypadku poważnych zatruć najlepiej skonsultować się z lekarzem.