Cóż to jest ?
Skomplikowane słowo…a to nic innego jak tylko giętki wegetarianizm, czyli niecałkowita rezygnacja z mięsa. Głównymi składnikami diety są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce. Metoda odżywiania bardzo prosta, wartościowa i niewymagająca. Trend dietetyczny spełniający zalecenia specjalistów, którzy twierdzą, że mięso nie powinno codziennie królować na talerzach. Przy okazji korzystania z zasad fleksitarianizmu wyrabiamy w sobie dobre nawyki, sięgając po zdrowsze pożywienie. Jest mnóstwo osób, które w instynktowny sposób stosują się do fleksitarianizmu. Szacuje się, że ok. 25 milionów ludzi na świecie żywi się właśnie w ten sposób. Nic w tym dziwnego, bo ów dieta opiera się na podstawowej piramidzie żywienia:
Jedni nie wyobrażają sobie bezmięsnego menu, a znaczna część ludności nie potrzebuje go wcale. Każdy ma inne potrzeby, warto skupić się na tym, co na nam służy. Eksperymentować można zawsze, delikatne zmieniać dotychczasowe przyzwyczajenia i obserwować jak to wpływa na samopoczucie.
Fleksitarianizm jest jednym z trendów żywieniowych na 2017 rok, ponieważ:
- obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- zmniejsza występowanie zaburzeń hormonalnych
- minimalizuje spożycie tłustych i wysokokalorycznych dań mięsnych
- zjada się więcej warzyw i owoców
- obniża cholesterol
- poprawia samopoczucie
A może jednak opłaca się być FLEXI ? 🙂